Японський землетрус може спровокувати новий льодовиковий період

- 15.03.2011 13:55
Японський землетрус може спровокувати новий льодовиковий період

За словами фізика-теоретика Мічіо Каку, після катаклізму між тектонічними плитами під Тихим океаном утворилася тріщина шириною майже у 400 км, у яку провалилася значна частина земної кори. 

 «Через це фактично скоротившийся час доби, а також змістилася вісь Землі», - пояснює вчений, - і в результаті збільшилася швидкість обертання планети. 

Хоча прискорення обертання Землі і не викличе прямих наслідків, у перспективі воно може привести до похолодання, застеріг фізик. «Ідуть наукові дебати щодо того, що було причиною льодовикових періодів, - говорить Каку.

- Основна теорія припускає, що існують невеликі зміщення земної осі, які з часом накопичуються. Ці невеликі зрушення, ці коливання осі Землі насправді можуть викликати льодовикові періоди ».

Разом з тим вчений підкреслив, що кожне сторіччя в різних частинах земної кулі траплялися кілька великих землетрусів, тому важко оцінити, наскільки нинішня катастрофа позначиться на зміні клімату.

Нагадаємо, 11 березня в Японії стався землетрус магнітудою 9, за яким послідували ще кілька менш сильних підземних поштовхів.

Потім на острови обрушилося цунамі, яке разом із землетрусом викликало сильні руйнування. Число загиблих обчислюється тисячами.

Крім того, підземні поштовхи пошкодили АЕС «Фукусіма-1» і «Фукусіма-2», створивши загрозу ще більш масштабної катастрофи. Землетрус також змістило вісь обертання планети на 10-15 см і скоротило земну добу на 1,26 мікросекунди.

Російські вчені висунули гіпотезу, згідно якої землетрус в Японії може бути пов'язано з недавньою великої спалахом на Сонці. На їхню думку, сонячна активність може бути спусковим гачком для процесів, що відбуваються в земній корі.  

Ще по темі:

Евакуйований персонал повернувся на АЕС "Фукусіма-1"
Волна радиации из Японии может добраться до Украины
Над Антарктикою розверзлася величезна озонова діра
У Японії оприлюднено статус реакторів АЕС "Фукусіма-1"
Землетрясение и цунами в Японии. Фото
Експерти: персонал "Фукусіми-1" вже невзмозі контролювати ситуацію
У Японії пропали безвісти 40 українців
На АЭС в Японии начало плавиться ядерное топливо


Ключові слова: новий льодовиковий період, землетрус в Японії, наслідки землетрусу в Японії

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Россия потеряла 30 тысяч тонн боеприпасов в Торопце В результате взрыва уничтожено 30 тысяч тонн взрывоопасных...
- 22.09.2024 18:02
Дві співробітниці шахти на Донеччині загинули внаслідок обстрілу На території однієї з шахт у Донецькій області внаслідок обстрілу
- 22.09.2024 13:08
Унаслідок російських атак 20 вересня енергетична інфраструктура в п'яти областях України зазнала пошкоджень а в Дніпропетровській області було поранено співробітника обленерго
- 21.09.2024 14:12
У Франції завершився перший навчальний курс для українських пілотів Франція успішно завершила підготовку першої групи українських пілотів н
- 20.09.2024 15:17
Імперія бонусів у Slotor777: Ваш маршрут до успіху Спробуйте свою удачу безкоштовно
- 19.09.2024 18:44
6000 доларів США за дорогу до Румунії Нелегальний бізнес 29-річного жителя Одеської області викрили та задокументували
- 19.09.2024 16:03
Цистит:причины и психосоматика Почему женщины так часто страдают циститом: как устранить этот недуг
- 02.09.2024 13:56
На Буковині минулої доби поліцейські задокументували дві аварії з потерпілими У результаті аварії старший з водіїв отримав закриту травму
- 26.08.2024 11:56
Монетизація Тік Ток: твоя мрія про заробіток в Інтернеті стала ближчою Соціальна мережа Tik Tok у багатьох українських користувачів асоціюється лише з
- 26.08.2024 11:02

Всі новини