Каддафі готовий до змін

- 06.04.2011 15:35
Каддафі готовий до змін

 Представники Каддафі розгорнули дипломатичне наступ, заявивши про готовність Лівії до реформ. Повстанці і Захід від переговорів відмовляються, на їхньому боці час.

Лівійська влада сигналізують про готовність до демократичних змін, але за однієї умови: лідер Муамар Каддафі має залишитися в країні, випливає з офіційної заяви представника уряду Муси Ібрагіма, зробленого їм пізно увечері в понеділок. "Яку вибрати політичну систему? Це можна обговорювати У нас може бути все, що завгодно: вибори, референдуми ", - цитує AFP слова Ібрагіма. Піти у відставку Каддафі не може, так як не займає ніяких посад, повторив Ібрагім раніше висловлену самим Каддафі позицію, а приймати рішення обудущем країни повинен народ без західного участі.

Минулого тижня Каддафі пропонував відновити переговори з повстанцями під егідою Африканського союзу, а у вихідні заступник міністра закордонних справ Абделаті Лаабіді провів переговори щодо виходу з кризи в Туреччині та на Мальті.

Пропоновані умови неприйнятні, переговори можуть розпочатися тільки після відходу Каддафі і його синів, висловив позицію сформованого в Бенгазі національного перехідного ради його представник Шамседін Абдулмелах. За його словами, які цитує AFP, режим втратив право на переговори, продовжуючи обстріл третього за величиною міста - Місураті.

Позицію ради підтримують і західні союзники. Проти переговорів висловився міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні, назвавши пропозиції Каддафі лицемірними. Італія, найбільший торговий партнер Лівії, визнала законність влади перехідного ради, а представник італійської Eni провів переговори в Бенгазі з поставок нафти.

Захід абсолютно справедливо відкидає пропозиції Каддафі, його позиція абсолютно лицемірна, згоден політолог Борис Макаренко: він багато разів обіцяв припинити наступ на повстанців, але не робив цього. Хоча коаліція не може його повалити, абсолютно ясно, що тиск на Каддафі дає плоди: умови стають для нього все більш нестерпними, він вже не вирішується з'являтися на публіці і шукає шляхи до порятунку. Однак прогнозувати розв'язку неможливо: Каддафі може здатися сам або його здасть власне оточення, яке за прикладом Тунісу і Єгипту вирішить пожертвувати лідером, щоб врятуватися, хоча відміну Каддафі в тому, що поле навколо себе він ретельно зачистив.

Бойовий розклад сил залишається незмінним: Каддафі контролює захід з центром у Тріполі, повстанці - схід з центром у Бенгазі. З четверга йдуть бої за нафтовий порт Марса-Брега, захопивши який повстанці зможуть збільшити продажі нафти. Вчора, за повідомленням Financial Times, танкер Equator під прапором Ліберії, який належить грецькій Dynacom Tankers Management, міг бути завантажений нафтою з терміналу в Тобруці, контрольованому повстанцями. Продаж 1 млн барелів з танкера, за підрахунками видання, може принести повстанцям $ 123-125 млн за ціною $ 120 за барель.

До вечора вівторка сили Каддафі відтіснили повстанців з Марса-Бреги. Повстанці, за даними AP, скаржаться, що НАТО занадто довго погоджує дії і не надає належної підтримки, хоча Каддафі вже позбувся третини арсеналу. 


Ключові слова: Муаммар Каддафі, війна в Лівії, Лівія та НАТО

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Унаслідок російських атак 20 вересня енергетична інфраструктура в п'яти областях України зазнала пошкоджень а в Дніпропетровській області було поранено співробітника обленерго
- 21.09.2024 14:12
У Франції завершився перший навчальний курс для українських пілотів Франція успішно завершила підготовку першої групи українських пілотів н
- 20.09.2024 15:17
Імперія бонусів у Slotor777: Ваш маршрут до успіху Спробуйте свою удачу безкоштовно
- 19.09.2024 18:44
6000 доларів США за дорогу до Румунії Нелегальний бізнес 29-річного жителя Одеської області викрили та задокументували
- 19.09.2024 16:03
Цистит:причины и психосоматика Почему женщины так часто страдают циститом: как устранить этот недуг
- 02.09.2024 13:56
На Буковині минулої доби поліцейські задокументували дві аварії з потерпілими У результаті аварії старший з водіїв отримав закриту травму
- 26.08.2024 11:56
Монетизація Тік Ток: твоя мрія про заробіток в Інтернеті стала ближчою Соціальна мережа Tik Tok у багатьох українських користувачів асоціюється лише з
- 26.08.2024 11:02
Тисячам росіян на Курщині загрожує оточення Український артилерист зазначив, що переправи російських військ через річки часто відбуваються в паніці.
- 22.08.2024 09:23
Росіяне захопили Камишівку, Заповітне та Новобажане У Мирнограді Донецької області закрито два райони, і зараз
- 22.08.2024 09:15

Всі новини