США відмовились припинити операції проти Каддафі

- 07.04.2011 11:20
США відмовились припинити операції проти Каддафі

 Держсекретар США Хілларі Клінтон виступила із заявою, в якій закликала лівійського лідера Муаммара Каддафі покинути свій пост і зупинити наступ лояльних йому військ на повстанців. Як повідомляє газета The Guardian, виступ глави Держдепартаменту прозвучала незабаром після того, як президент Барак Обама одержав листа від Каддафі.

Про отримання президентом послання стало відомо напередодні, у середу. В адміністрації Обами отримання листа підтвердили, проте розкривати його зміст не стали. Тим часом агентству Associated Press, стало відомо, що лідер джамахірії попросив президента США припинити бомбардування території Лівії.

Зокрема, Каддафі, назвавши Обаму "сином", заявив, що військова кампанія проти "маленького народу в країні, що розвивається" завдає їй моральний збиток. Він також зазначив, що військовими методами демократію побудувати не вдасться.

Коментуючи реакцію самого Обами на лист, його прес-секретар Джей Карні зазначив, що "умови, викладені президентом, відомі ".

Клінтон пояснила позицію свого начальника більш розгорнуто. "Навряд чи дії, яких очікують від пана Каддафі, є таємницею. Чим швидше він їх виконає, чим швидше буде зупинено кровопролиття, тим краще буде для всіх ", - заявила держсекретар.

Тим часом напередодні стало відомо, що схожу пропозицію лівійському лідеру зробив колишній американський конгресмен Курт Уелдон, який прибув в арабську країну в рамках неофіційної делегації. Зокрема, як стало відомо ЗМІ, він закликав Каддафі оголосити перемир'я, вивести свої війська з міст, а також пустити до Лівії представників гуманітарних організацій.

Самому Каддафі було запропоновано відійти від керівництва країною, після чого Лівії має очолити уряд, що складається з нинішніх лідерів і представників повстанців. При цьому, як наголошується, Каддафі зможе зайняти пост почесного голови Африканського союзу.

Незважаючи на приватний характер візиту Уелдона, який раніше вже не раз вів переговори з лівійським лідером, його місія отримала схвалення і в Білому домі, і в Конгресі США.

Кампанія, в рамках якої Лівія піддалася ракетно-бомбовим ударам, почалася 19 березня на підставі прийнятої двома днями раніше резолюції Радбезу ООН. Спочатку вона велася під проводом США, однак з 31 березня командування операцією було передано НАТО.

Західна коаліція була змушена втрутитися у внутрішні справи Лівії після того, як в арабській країні почалася громадянська війна. На даний момент в Лівії склалася патова ситуація, при якій ні одна з сторін не має явної переваги. 


Ключові слова: Хілларі Клінтон, Муаммар Каддафі, США проти Каддафі, війна в Лівії

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Унаслідок російських атак 20 вересня енергетична інфраструктура в п'яти областях України зазнала пошкоджень а в Дніпропетровській області було поранено співробітника обленерго
- 21.09.2024 14:12
У Франції завершився перший навчальний курс для українських пілотів Франція успішно завершила підготовку першої групи українських пілотів н
- 20.09.2024 15:17
Імперія бонусів у Slotor777: Ваш маршрут до успіху Спробуйте свою удачу безкоштовно
- 19.09.2024 18:44
6000 доларів США за дорогу до Румунії Нелегальний бізнес 29-річного жителя Одеської області викрили та задокументували
- 19.09.2024 16:03
Цистит:причины и психосоматика Почему женщины так часто страдают циститом: как устранить этот недуг
- 02.09.2024 13:56
На Буковині минулої доби поліцейські задокументували дві аварії з потерпілими У результаті аварії старший з водіїв отримав закриту травму
- 26.08.2024 11:56
Монетизація Тік Ток: твоя мрія про заробіток в Інтернеті стала ближчою Соціальна мережа Tik Tok у багатьох українських користувачів асоціюється лише з
- 26.08.2024 11:02
Тисячам росіян на Курщині загрожує оточення Український артилерист зазначив, що переправи російських військ через річки часто відбуваються в паніці.
- 22.08.2024 09:23
Росіяне захопили Камишівку, Заповітне та Новобажане У Мирнограді Донецької області закрито два райони, і зараз
- 22.08.2024 09:15

Всі новини